مطالب آموزشی

آیا سرطان لثه قابل درمان است؟ + راه های پیشگیری و درمان

آیا سرطان لثه قابل درمان است؟ + راه های پیشگیری و درمان

سرطان لثه، نوعی سرطان دهان است که ابتدا از سلول های لثه شروع میشود. همچنین این بیماری ممکن است که در ابتدا بدون علامت باشد، اما اگر به موقع تشخیص داده نشود، میتواند به سایر قسمت های دهان، صورت و گردن سرایت کند.

در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد، به بررسی جامع این بیماری، از جمله علائم، قابل درمان بودن، روش های درمانی، راه های پیشگیری و نکات مهم برای حفظ سلامت دهان و دندان میپردازیم.

 

سرطان لثه چیست؟

سرطان لثه، نوعی سرطان دهان است که از سلول های لثه شروع میشود. این بیماری در مراحل اولیه میتواند بدون علامت باشد، اما اگر به موقع تشخیص داده نشود، میتواند به سایر قسمت های دهان، صورت و گردن سرایت کند.

طبق انجمن سرطان آمریکا، این سرطان ششمین سرطان شایع در ایالات متحده است. متاسفانه، نرخ مرگ و میر ناشی از این بیماری نسبتاً بالا است. در سال ۲۰۲۳، حدود ۱۷,۷۰۰ نفر بر اثر سرطان لثه جان خود را از دست دادند.

 

سرطان لثه چه علائمی دارد؟

علائم سرطان لثه، به شکل های مختلف و متعددی ظاهر می شود. حتی این علائم ممکن است در هر فرد به صورت متفاوت دیده شود. در ادامه به بررسی رایج ترین علائم این بیماری می پردازیم.

  • توده یا زخم در لثه که خوب نمی شود: این مورد شایع ترین علامت سرطان لثه است. توده یا زخم ممکن است سفت، قرمز، سفید یا صورتی باشد.
  • خونریزی لثه بدون دلیل: لثه های سالم به طور معمول خونریزی نمیکنند. اگر لثه های شما بدون مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن به طور مکرر خونریزی میکند، ممکن است نشانه ای از این بیماری باشد.
  • درد یا حساسیت لثه: درد یا حساسیت لثه میتواند یکی از علائم اولیه سرطان لثه باشد.
  • لق شدن دندان ها: اگر دندان های شما بدون دلیل لق شده اند، ممکن است نشانه ای از این نوع سرطان باشد که به استخوان فک سرایت کرده است.
  • درد یا مشکل در جویدن: جویدن دردناک میتواند ناشی از توده یا زخم در لثه باشد.
  • بیحسی یا سوزن سوزن شدن در دهان: بیحسی یا سوزن سوزن شدن در دهان میتواند نشانه ای از آسیب عصبی ناشی از این نوع بیماری باشد.
  • تورم غدد لنفاوی در گردن: غدد لنفاوی متورم در گردن میتواند نشان دهنده انتشار این سرطان به سیستم لنفاوی باشد.

با تجربه هرکدام از علائمی که ذکر شد بهتر است هرچه سریع تر به کلینیک دندانپزشکی دکنر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد، مراجعه کنید. دندانپزشکان ما میتوانند در تشخیص، درمان و پیشگیری از سرطان لثه به شما کمک کنند.

 

آیا سرطان لثه قابل درمان است؟

قابلیت درمان سرطان لثه به مرحله پیشرفت بیماری بستگی دارد. در مراحل اولیه، با تشخیص و درمان زودهنگام، شانس موفقیت درمان بسیار بالا است.

طبق آمار انجمن سرطان آمریکا، نرخ پنج ساله بقای افراد مبتلا به سرطان لثه در مرحله اول، حدود ۸۵ درصد است. این نرخ در مراحل پیشرفته تر بیماری به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

 

 

روش های درمان سرطان لثه چیست؟

درمان این نوع سرطان بسته به مرحله و گسترش آن، ممکن است متفاوت باشد. در ادامه رایج ترین روش های درمان سرطان لثه را ذکر می کنیم.

 

  • جراحی

برای برداشتن تومور و بافت های سرطانی جراح ممکن است به بافت های سالم اطراف تومور نیز دست بزند تا اطمینان حاصل شود که تمام سلول های سرطانی برداشته شده اند.

 

  • پرتودرمانی

برای از بین بردن سلول های سرطانی با استفاده از اشعه ایکس پرانرژی استفاده می شود. پرتودرمانی ممکن است قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور یا بعد از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده استفاده شود.

 

  • شیمی درمانی

برای استفاده از دارو برای از بین بردن سلول های سرطانی در سراسر بدن از این روش استفاده می شود. شیمی درمانی ممکن است به تنهایی یا همراه با جراحی یا پرتودرمانی استفاده شود.

 

  • درمان های هدفمند

برای حمله به سلول های سرطانی خاص از این نوع روش استفاده می شود. درمان های هدفمند از داروهایی استفاده میکنند که تغییرات ژنتیکی خاصی را در سلول های سرطانی هدف قرار میدهند.

 

آیا سرطان لثه قابل درمان است؟ + راه های پیشگیری و درمان

 

راهکارهای پیشگیری از سرطان لثه چیست؟

خوشبختانه با اقدامات پیشگیرانه ساده، میتوانید خطر ابتلا به این نوع سرطان را به طور قابل توجهی کاهش دهید. مهمترین راهکارهای پیشگیری از سرطان لثه عبارتند از:

  • ترک سیگار: استعمال دخانیات یکی از بزرگترین عوامل خطر ابتلا به این سرطان است. ترک سیگار مهمترین کاری است که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری انجام دهید.
  • خودداری از مصرف تنباکو جویدنی: تنباکو جویدنی نیز خطر ابتلا به این نوع بیماری را افزایش میدهد.
  • معاینات منظم دندانپزشکی: به منظور تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل دهانی، از جمله سرطان لثه، هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • حفظ بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن یک بار در روز برای از بین بردن پلاک و باکتری از لثه ها ضروری است.
  • رژیم غذایی سالم: مصرف میوه ها، سبزیجات و غلات کامل میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن شما و کاهش خطر ابتلا به این نوع بیماری کمک کند.
  • مصرف محدود الکل: نوشیدن بیش از حد الکل میتواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد.
  • کنترل وزن: چاقی و اضافه وزن یک عامل خطر برای ابتلا به انواع مختلف سرطان، از جمله این نوع سرطان است.
  • کنترل دیابت: افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان هستند. اگر دیابت دارید، مهم است که قند خون خود را به خوبی کنترل کنید.
  • محافظت در برابر نور خورشید: قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند خطر ابتلا به سرطان لب، که نوعی سرطان دهان است را افزایش دهد. از عینک آفتابی برای محافظت از چشمان خود در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید استفاده کنید و از ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر برای محافظت از لب های خود استفاده کنید.

حفظ سلامت دهان و دندان نه تنها برای پیشگیری از سرطان لثه، بلکه برای سلامتی کلی شما نیز مهم است. با رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان، میتوانید از ابتلا به بیماری های لثه، پوسیدگی دندان و سایر مشکلات دهانی و دندانی جلوگیری کنید.

دندانپزشکان کلینیک دندان پزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد، میتوانند در تشخیص، درمان و پیشگیری از این نوع سرطان به شما کمک کنند.

 

با تشخیص و درمان زودهنگام، بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری میتوانند به طور کامل بهبود یابند. با این حال، این سرطان در مراحل پیشرفته‌تر میتواند دشوارتر برای درمان باشد و ممکن است خطر عود یا مرگ داشته باشد.

امتیاز بدهید! post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *