آرتروز فک، که به عنوان اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) نیز شناخته میشود، میتواند منجر به درد، خشکی و محدودیت حرکت در فک شود. درمان های متعددی برای این بیماری وجود دارد، اما یکی از سوالات رایج این است که آیا جراحی دهان و دندان برای مشکلات آرتروز فک میتواند به عنوان یک راه حل موثر عمل کند یا نه. پس با ما در مقاله کلینیک دندانپزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد، همراه باشید تا این موضوع را بررسی کنیم.
تشخیص دقیق آرتروز فک
جراحی دهان و دندان برای مشکلات آتروز فک، قبل از هرگونه درمان نیاز به تشخیص دقیق دارد. دندانپزشکان و متخصصان TMJ با استفاده از تصویربرداری پیشرفته و ارزیابی های کلینیکی، علت دقیق مشکلات فک را تعیین میکنند.
گزینه های درمانی غیر جراحی برای آرتروز فک کدامند؟
در بسیاری از موارد، درمان های غیر جراحی مانند فیزیوتراپی، داروهای ضد التهاب، و استفاده از وسایل کمکی مانند نگه دارنده های دهان می توانند موجب بهبودی و حل مشکلات آرتروز فک شوند.
جراحی دهان و دندان برای حل مشکلات آرتروز فک
در مواردی که درمان های غیر جراحی مانند داروهای ضد التهاب، فیزیوتراپی یا استفاده از محافظ دهان مؤثر واقع نشوند و یا همچنین برای موارد شدید آرتروز فک که به درمان های دیگر پاسخ نمیدهند، ممکن است که جراحی دهان و دندان توصیه شود. این جراحی میتواند شامل روش هایی مانند جراحی لیزری فک، ارتوگناتیک جراحی، جراحی بازسازی فک و جراحی ترمیمی فک باشد. در ادامه به این جراحی ها بیشتر می پردازیم.
انواع جراحی های دهان و دندان برای حل مشکلات ارتروز فک چیست؟
جراحی ترمیمی فک
جراحی ترمیمی فک شامل اصلاح شکل و عملکرد مفصل فک است. این نوع جراحی میتواند شامل ترمیم دیسک مفصلی، بازسازی استخوان های اطراف مفصل یا حتی جایگزینی مفصل باشد.
ارتوگناتیک جراحی
جراحی ارتوگناتیک برای اصلاح ناهنجاری های فک و دندان ها استفاده میشود که ممکن است به ارتروز فک منجر شوند. این نوع جراحی میتواند به بهبود تراز بین فک بالا و پایین و همچنین بهبود عملکرد جویدن و صحبت کردن کمک کند.
جراحی لیزری فک
جراحی لیزری فک یک روش کم تهاجمی است که میتواند برای درمان ارتروز فک استفاده شود. این روش میتواند به کاهش التهاب و بهبود گردش خون در ناحیه مفصل کمک کند.
جراحی بازسازی فک
جراحی بازسازی فک شامل بازسازی استخوان های فک و مفصل است که ممکن است به دلیل ارتروز آسیب دیده باشند. این نوع جراحی میتواند به بازگرداندن عملکرد طبیعی فک و کاهش درد کمک کند.
مزایای جراحی دهان و دندان برای آرتروز فک
- کاهش درد و سفتی: جراحی دهان و دندان می تواند به کاهش درد و سفتی فک که در اثر آرتروز ایجاد شده است، کمک کند.
- بهبود عملکرد فک: همچنین این جراحی می تواند به بهبود عملکرد فک و افزایش دامنه حرکتی آن کمک کند.
- جلوگیری از آسیب بیشتر: این نوع جراحی می تواند از آسیب بیشتر به مفصل TMJ و سایر ساختارهای اطراف آن جلوگیری کند.
معایب جراحی دهان و دندان برای آرتروز فک
- هزینه: جراحی دهان و دندان می تواند یک روش درمانی پرهزینه باشد.
- خطرات: حتی این جراحی می تواند خطراتی مانند عفونت، خونریزی و آسیب به عصب ها را به همراه داشته باشد.
- دوره نقاهت: جراحی دهان و دندان می تواند دوره نقاهت طولانی داشته باشد.
سوالات متدوال جراحی دهان و دندان در حل مشکلات آرتروز فک
علائم شایع آرتروز فک چیست؟
- علائم متداول آرتروز فک شامل درد، ورم، سفتی و محدودیت در حرکت فک میشود.
چه مدت زمانی برای بهبودی پس از جراحی و دهان دندان برای آرتروز فک لازم است؟
- زمان بهبودی پس از این نوع جراحی برای آرتروز فک ممکن است متفاوت باشد و بستگی به نوع و شدت جراحی و وضعیت فرد داشته باشد.
آیا درمان های جایگزینی برای آرتروز فک به جز جراحی وجود دارد؟
- روش های درمان جایگزین برای حل مشکلات آرتروز فک شامل تغییرات در سبک زندگی، فیزیوتراپی، درمان دارویی و روش های مکمل و جایگزین مانند طب سوزنی و مکمل های گیاهی میشود.
چه اقداماتی میتوانم انجام دهم تا آرتروز فک من بدتر نشود؟
- برای جلوگیری از تشدید آرتروز فک می توان از روش هایی مانند حفظ وزن سالم، استفاده از روش های تسکین دهنده درد، اجتناب از استفاده اضافی از فک و مفاصل آن، و توجه به روش های تسکین استرس استفاده کرد.
جراحی دهان و دندان میتواند برای برخی از بیماران مبتلا به آرتروز فک مفید باشد اما تصمیم گیری برای انجام آن باید با دقت و پس از بررسی تمام گزینه های درمانی انجام شود. برای مشاوره دقیق و گرفتن تصمیم درست درمورد سلامت خود می توانید به کلینیک دندان پزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد مراجعه کنید.