بوی بد دهان، که به آن هالیتوزیس نیز گفته می شود، مشکلی شایع است که می تواند بر اعتماد به نفس و روابط اجتماعی افراد تاثیر منفی بگذارد. در حالی که گاهی اوقات بوی بد دهان به دلیل عواملی موقتی مانند مصرف سیر یا پیاز ایجاد می شود، اما در موارد دیگر می تواند نشانه ای از یک مشکل سلامتی جدی تر باشد.
در ادامه این محتوای جامع از کلینیک دندانپزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد، به بررسی علل اصلی بوی بد دهان، راه های درمان و پیشگیری از آن و همچنین نکات اضافی برای داشتن نفسی تازه میپردازیم.
علت بوی بد دهان چیست؟
نفس بد بو می تواند ناشی از عوامل مختلف و زیادی باشد. متاسفانه این مشکل شایع در بسیاری از افراد مشاهده می شود که برای درمان آن اول باید علت بوی بد دهان را پیدا کنید. در ادامه برخی از علت های شایع این مشکل را بررسی می کنیم.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: شایع ترین علت رخ دادن این مشکل، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به اندازه کافی است. مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن به طور منظم میتواند منجر به تجمع باکتریها در دهان شود که این باکتریها مواد شیمیایی بدبو تولید میکنند.
- خشکی دهان: خشکی دهان، که به آن زروستومیا نیز گفته میشود، میتواند باعث پیدایش این مشکل شود. بزاق نقش مهمی در شستشوی دهان و از بین بردن باکتری ها دارد. اگر دهان شما به اندازه کافی بزاق تولید نمی کند، باکتری ها فرصت بیشتری برای رشد و تولید بوی بد دهان خواهند داشت. خشکی دهان میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله مصرف برخی داروها، مشکلات پزشکی خاص و تنفس از طریق دهان باشد.
- بیماری های دهان و دندان: این بیماری های دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان، بیماری لثه و عفونت دهان میتوانند باعث بوی بد دهان شوند. این بیماری ها میتوانند منجر به تجمع باکتری ها و تولید مواد شیمیایی بدبو شوند.
- مشکلات تنفسی: برخی از مشکلات تنفسی مانند عفونت سینوس، برونشیت و ذاتالریه میتوانند باعث هالیتوز شوند. این عفونت ها میتوانند منجر به ترشح چرک یا مخاطی شوند که بوی بدی دارد.
- مشکلات گوارشی :برخی از مشکلات گوارشی مانند رفلاکس اسید معده، زخم معده و هپاتیت میتوانند باعث این مشکل شوند.
- مصرف دخانیات: سیگار کشیدن و مصرف سایر محصولات دخانی میتواند باعث هالیتوز شود. مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو میتوانند به دهان، دندان ها و لثه ها آسیب برسانند و همچنین میتوانند باعث خشکی دهان شوند.
- مصرف برخی از داروها: مصرف برخی از داروهای خاص ممکن است در بروز این مشکل موثر باشد. برخی از داروها مانند داروهای شیمی درمانی، آرامبخش و همچنین برخی ویتامین ها میتوانند باعث خشکی دهان و در نتیجه هالیتوز شوند.
- دیابت: دیابت کنترل نشده میتواند باعث بوی بد دهان شود. افراد مبتلا به دیابت ممکن است بیشتر در معرض خشکی دهان باشند و همچنین ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های دهان و دندان باشند.
برای درمان و از بین بردن بوی بد دهان چه کار کنیم؟
خوشبختانه لازم نیست برای این مشکل نگران باشید چراکه راه های مختلف و زیادی برای از بین بردن و درمان بوی بد دهان وجود دارند که موثر هستند. در ادامه این راهکارهای موثر را بررسی می کنیم.
- رعایت بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن یک بار در روز مهم ترین اقداماتی است که می توانید برای جلوگیری از هالیتوز انجام دهید. همچنین باید از دهانشویه ضد عفونی کننده به طور منظم استفاده کنید.
- افزایش ترشح بزاق: اگر خشکی دهان باعث بوی بد دهان شما می شود، می توانید کارهایی برای افزایش ترشح بزاق انجام دهید. این کارها شامل نوشیدن آب زیاد، جویدن آدامس بدون قند و مکیدن آب نبات بدون قند می شود. همچنین می توانید از اسپری یا دهانشویه های حاوی مرطوب کننده استفاده کنید.
- درمان بیماری های زمینه ای: اگر این مشکل ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند بیماری لثه یا رفلاکس اسید معده است، باید این بیماری را درمان کنید. درمان بیماری زمینه ای می تواند به از بین بردن بوی بد دهان کمک کند.
- ترک سیگار و دخانیات: اگر از سیگار و دخانیات استفاده می کنید، ترک آنها یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای سلامتی دهان و دندان خود و همچنین برای از بین بردن هالیتوز انجام دهید.
- مراجعه منظم به دندانپزشک: برای معاینات و تمیز کردن منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک شما می تواند هر گونه مشکل دهان و دندان که ممکن است باعث این مشکل شود را تشخیص داده و درمان کند.
راهکارهای پیشگیری از بوی بد دهان کدامند؟
برخی از راهکارهای پیشگیری از بوی بد دهان، برای رفع این مشکل رایج وجود دارند که بهتر است آنها را رعایت کنید. این روش ها و راهکارها عبارتند از:
- از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که باعث بوی بد دهان می شوند مانند سیر، پیاز، قهوه و الکل خودداری کنید.
- به طور مرتب مسواک و نخ دندان خود را تعویض کنید. مسواک خود را هر سه تا چهار ماه یکبار و نخ دندان خود را روزانه تعویض کنید.
- از دهانشویه های ضد عفونی کننده به طور منظم استفاده کنید. دهانشویه می تواند به از بین بردن باکتری های دهان و کاهش بوی بد دهان کمک کند.
- از آدامس بدون قند یا آب نبات بدون قند استفاده کنید. جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات می تواند به افزایش ترشح بزاق و شستشوی دهان از باکتری ها کمک کند.
- از مرطوب کننده هوا در اتاق خواب خود استفاده کنید. مرطوب کننده هوا می تواند به مرطوب نگه داشتن هوا و کاهش خشکی دهان در شب کمک کند.
- اگر بوی بد دهان شما با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان و درمان هر گونه بیماری زمینه ای همچنان ادامه دارد، به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است یک بیماری جدی تر باعث این مشکل شده باشد.
- یکی از بهترین راه های پیشگیری از این اتفاق، تمیز کردن زبان است. برای اینکار به داروخانه مراجعه کرده و مسواک تمیز کننده زبان را تهیه کنید.
سوالات مطرح بوی بد دهان و راه های درمان آن
چه راه حل های سریعی برای بوی بد دهان وجود دارد؟
راه حل های سریع برای رفع مشکل نفس بد بو عبارتند از:
- استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید
- نخ دندان کشیدن روزانه
- تمیز کردن زبان
- پرهیز از مصرف دخانیات
- تغذیه سالم و رژیم غذایی سالم
آیا بوی بد دهان میتواند نشانه ای از یک مشکل سلامتی جدی تر باشد؟
بوی بد دهان گاهی اوقات میتواند نشان دهنده مشکلات دهانی مانند بیماری های لثه یا مشکلات سلامتی دیگر باشد. در صورت تداوم این مشکل، مراجعه به پزشک توصیه میشود.
چقدر باید به دندانپزشک مراجعه کنم تا از بوی بد دهان جلوگیری کنم؟
برای پیشگیری از بوی بد دهان، بازدید های منظم به دندانپزشکی، حداقل دو بار در سال، اهمیت دارد. پس بهتر است از این کار صرفه نظر نکنید.
آیا درمان های طبیعی برای درمان بوی بد دهان وجود دارد؟
استفاده از محلول های دهانشویه طبیعی مانند آب نمک، جوش شیرین، و چای های گیاهی میتواند در درمان بوی بد دهان مؤثر باشد.
بوی بد دهان، که به عنوان هالیتوزیس نیز شناخته میشود، میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد و گاهی اوقات میتواند نشانه ای از مشکلات جدی تر باشد. برای اینکه علت آن را متوجه شوید و از سلامت دندان خود اطمینان حاصل کنید می توانید به کلینیک دندان پزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی مراجعه کنید.