اسید معده می تواند یکی از عوامل اصلی پوسیدگی دندان باشد. اگر شما از رفلاکس اسید معده رنج می برید، باید بیشتر به سلامتی دهان و دندان خود توجه کنید. در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد، ما به شما همه چیز درمورد تاثیر اسید معده بر دندان و راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان بر اثر آن را توضیح می دهیم. همچنین راه هایی را برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ناشی از اسید معده به شما معرفی می کنیم.
رفلاکس اسید معده چیست؟
رفلاکس اسید معده یا GERD یک بیماری گوارشی است که در آن اسید و محتویات معده به سمت مری و گاهی اوقات به داخل دهان برمی گردد. این امر می تواند باعث سوزش قلب، تهوع، سرفه، بوی بد دهان و سایر علائم نامطلوب شود. علت رفلاکس اسید معده معمولا نقص در عملکرد دریچه بین مری و معده است که اجازه می دهد اسید به عقب برگردد.
عواملی که رفلاکس اسید معده را تشدید می کنند
- مصرف غذاهای چرب، تند، ترش، شکلات، سیر، پیاز و نعناع
- مصرف مشروبات الکلی، گازدار، قهوه و چای
- مصرف داروهایی مانند ضد التهاب، ضد اسپاسم، ضد تپش قلب و ضد افسردگی
- بارداری، چاقی، استرس، سیگار کشیدن و خوابیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن
تاثیر اسید معده بر دندان ها چیست؟
اسید معده می تواند یکی از بدترین دشمنان دندان های شما باشد. زیرا اسید معده می تواند مینای دندان را تحلیل دهد و آن را شکننده و حساس کند. مینای دندان یک لایه محافظ است که سطح دندان را پوشش می دهد و از آن در برابر حرارت، سرما، فشار و باکتری ها محافظت می کند. اگر مینای دندان آسیب ببیند، لایه دنتین زیرین دندان در معرض خطر قرار می گیرد. دنتین یک بافت نرم تر و حاوی عصب و رگ خون است که به عنوان یک پل بین مینا و لبه دندان عمل می کند. اگر دنتین نیز آسیب ببیند، می تواند باعث درد، التهاب، عفونت و حتی از دست دادن دندان شود.
عوارض اسید معده بر دندان ها
به طور کلی، عوارض اسید معده بر دندان ها می تواند موجب مشکلات مختلفی شود که در ادامه به آنها می پردازیم.
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان می تواند در اثر اسید معده باشد. این اسید می تواند با باکتری های موجود در دهان ترکیب شود و اسیدی تر شود. این اسید می تواند دندان را تخریب کند و سوراخ هایی را در آن ایجاد کند که به عنوان پوسیدگی دندان شناخته می شود. پوسیدگی دندان می تواند باعث درد، حساسیت، تغییر رنگ و شکستگی دندان شود.
فرسایش دندان
گاهی فرسایش دندان می تواند نتیجه ی از بین رفتن مینای دندان در اثر اسید معده باشد. همچنین این عمل سبب می شود که دندان ها شیشه ای و نازک شوند. فرسایش دندان می تواند باعث کوتاه شدن، تغییر شکل و تیره شدن دندان شود. همچنین می تواند باعث حساسیت دندان به مواد گرم، سرد، شیرین و ترش شود.
بیماری های لثه
بیماری های لثه می توانند یکی از عوارض اسید معده باشند. اسید معده می تواند به لثه ها آسیب بزند و باعث التهاب، خونریزی، تورم و پس کشیدن لثه ها شود. بیماری های لثه می توانند باعث شوند که دندان ها از جای خود جدا شوند و در نهایت از دست بروند.
راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان ناشی از اسید معده
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ناشی از اسید معده، شما باید ابتدا علت اصلی رفلاکس اسید معده را درمان کنید. برای این منظور، شما باید به یک پزشک گوارش مراجعه کنید و داروهای مناسب را مصرف کنید. همچنین باید سبک زندگی خود را تغییر دهید و از عوامل از عوامل تشدید کننده رفلاکس اسید معده که در ابتدای این مقاله ذکر شد، پرهیز کنید.
همچنین به جای عوامل تشدید کنه رفلاکس اسید معده، شما می توانید از برخی موارد برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ناشی از اسید معده استفاده کنید. این راه ها شامل:
- خوردن غذاهای سالم، متعادل و سبک
- نوشیدن آب فراوان و مایعات غیر اسیدی
- مصرف داروهایی که پزشک تجویز کرده است.
- کاهش وزن، کاهش استرس و ترک سیگار
- انتظار حداقل دو ساعت بعد از غذا خوردن برای خوابیدن و بالا بردن سرتخت خواب
بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در اثر اسید معده
بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. یکی از روش های حفظ سلامت دندان در برابر اسید معده، رعایت بهداشت دندانی است. برای محافظت از دندان های خود در برابر اسید معده، شما باید این کارها را انجام دهید:
- مسواک زدن دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید
- نخ دندان کشیدن حداقل یک بار در روز
- دهان خود را با آب یا دهانشویه خنثی کننده اسید شستشو دادن
- مصرف مکمل های کلسیم و فلوراید برای تقویت مینای دندان
- مصرف غذاهای محرک تولید بزاق مانند سیب، هویج، خرما و آدامس بدون شکر
سوالات متداول تاثیر اسید معده بر دندان ها
- علائم شایع پوسیدگی دندان ها ناشی از اسید معده چیست؟
علائم شایع پوسیدگی دندان ناشی از اسید معده عبارتند از حساسیت دندانی، تغییر رنگ دندانها، درد دندان و سوراخ شدن دندان ها.
- چه غذاها یا نوشیدنی هایی موجب درمان اسید معده می شوند و به سلامت دندانها کمک می کنند؟
برخی از غذاها و نوشیدنی هایی که سبب بهبود اسید معده و سلامت دندانها می شوند شامل شیر، پنیر، سبزیجات و میوههای غنی از فیبر می باشند.
- برای کاهش تاثیر اسید معده بر روی دندان ها، چه مدت یکبار باید به دندانپزشک مراجعه کنم ؟
برای کاهش اثرات اسید معده بر روی دندان ها، پیشنهاد میشود حداقل دو بار در سال به دندان پزشک مراجعه کنید.
- آیا صدمات دندان ناشی از اسید معده که درمان نشده اند، میتوانند منجر به مشکلات جدی تر بهداشت دهانی شوند؟
بله، صدمات دندان ناشی از اسید معده که بدون درمان مانده اند می توانند به التهاب لثه، پوسیدگی عمیق تر دندان و حتی آسیب به استخوان فک منجر شوند.
اگر دندان های شما در اثر اسید معده آسیب دیده اند، بهتر است هرچه سریع تر به ما (کلینیک دندان پزشکی دکتر سحر زراعتکار و دکتر وحید هرندی در یزد) مراجعه کنید. پوسیدگی دندان ناشی از اسید معده ممکن است روز به روز بدتر شده و آسیب های جدی تری به سلامت دهان و دندان شما وارد کند. برای رزرو نوبت می توانید از طریق سایت اقدام نموده و یا با شماره ۰۳۵۳۸۲۴۰۷۷۷ تماس بگیرید.